ny, poszukiwana
  |
.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :. |
Temat: Pilot Stanisław Łapka (2014-12-05,19:40) |
Witam.
Poszukuję informacji dot. pilota Stanisława Łapki, który uczestniczył w Bitwie o Anglię, a następnie w roku 1944 został oddelegowany z Dywizjonu 302 i przejął (02.01.1944r) jako major dowództwo w Dywizjonie 306. Wiem też, że został odznaczony Orderem Virtuti Militari, ale najbardziej interesuje mnie data jego urodzenia, skąd pochodził oraz czy miał jakieś rodzeństwo bądź czy założył rodzinę i gdzie przebywał po wojnie, bo niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich danych. Jedyne co, to dowiedziałam się, że zmarł w Anglii 19.08.1978r.
Jeśli ktoś może mi udzielić takich informacji, to z góry dziękuję.
|
znalezionych: 14, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
(14) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2014-12-05, 19:40 : |
|
(13) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2014-07-22, 13:24 : |
Hi there,
I know this is an old thread but every now and again i like searching google images to see if any new pictures come up of Stanislaw, mainly so I can share with my mum as I never got to meet him as I was born in 84. He did start a family as I am a grand daughter! Feel free to message me for more info.
Best wishes,
Jess |
(12) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2011-02-14, 20:05 : |
Fotka grobu ppłk. pil. Stanisława Łapki z cmentrza w Ipswich. Zdjęcie wykonałem jesienią ubiegłego roku.  |
(11) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 17:39 : |
Cytat: Natomiast chciałabym się jeszcze upewnić czy data urodzenia się zgadza, a zwłaszcza miejscowość?
Są to dane które posiadam i które - w co wierzę - są wiarygodne. Jeżeli, jak rozumiem, jest Pani spokrewniona z Łapką - sugeruję pogłębienie wiedzy poprzez kontakt z polską sekcją MOD i wydobycie dokumentów z Instytutu Sikorskiego. By nie powtarzać się, proszę podążać za linkiem, który wyjaśni Pani procedurę:
www.polishairforce.pl/archiwa.html
Łapka - jako absolwent XI promocji - służył w polskim lotnictwie jeszcze przed wojną, można wobec tego zapukać do CAWu i popytać co o nim mają.
Pozdrawiam |
(10) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 15:16 : |
W takim razie ja też uważam, że rok 1978r jest prawidłowy.
Natomiast chciałabym się jeszcze upewnić czy data urodzenia się zgadza, a zwłaszcza miejscowość?
|
(9) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 14:06 : |
Panie Piotrze, ależ ja się nie wcale upieram...
:)
Przypuszczam, że ma Pan precyzyjniejsze informacje dot. daty śmierci Stanisława Łapki,
więc niech już zostanie ten 1978r. |
(8) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 13:29 : |
ok, ja jednak zostanę przy 1978... |
(7) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 07:22 : |
|
(6) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 01:28 : |
Cytat: Taką datę, jaką podałem, mam na liście personelu PSP, którą otrzymałem dzięki uprzejmości pana Krzystka.
mówimy tu o CD? W wersji książkowej jest już 1978 ;)
Lista pana Tadeusza przechodziła już kilka stadiów i ciągle jest jeszcze sporo ''ale''.
Pozdrawiam |
(5) Re: Pilot Stanisław Łapka z dnia 2009-11-10, 00:17 : |
Cytat: To pewnie tylko literówka p. Grzegorza ;) Rok 1978 jest w dalszym ciągu poprawny.
Taką datę, jaką podałem, mam na liście personelu PSP, którą otrzymałem dzięki uprzejmości pana Krzystka.
Oczywiście może ona okazac się błędną, więc, gdyby faktycznie tak było, należałoby ją sprostowac.
Pozdrawiam, |
znalezionych: 14, strona 1 z 2 « - 1 2 - » |
Powrót do tematów |
Powrót do Myśliwców |