miłośników polskiego lotnictwa

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Uwaga! Dopisanie nowego wątku czy też tematu będzie skutkowało ujawnieniem Twojego IP.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody proszę zrezygnuj już teraz.
Dodanie wątku przez Ciebie będzie jednoznaczne ze zgodą na ujawnienie Twojego IP.
Imię i nazwisko
OdpowiedĽ Wielka Ucieczka (Stalag Luft3 Żagań) - udział Polaków (2008-03-24, 22:41)
Lech Śmiarowski

Dziękuję za zainteresowanie.    
Dziękuję panu Markowi za link i za tekst pod nim zawarty, w którym czytamy: "Po co pisać tyle na temat jednego człowieka? .... Może po to, by w czasach braku moralnych wzorców zadumać się..."    

Właśnie to mnie motywuje. Zwłaszcza gdy trafiłem na prostacką, tępą głupotę posttotalitarnej "entelegencji" reprezentowaną przez redakcję Nowin Jeleniogórskich. Zrozumiałem, że ogłupienie a właściwie okaleczenie intelektu wielu Polaków wprawia w zdumienie, że jest tak głębokie.    
Bo można się różnić w sprawie rozwiązań ekonomicznych w kraju, kierunków politycznych sojuszy i tym podobnych spraw. Ale nie można przecież lekceważyć czyjegoś szczerego poświęcenia dla kraju!     

Można np. dyskutować o skutkach Powstania Warszawskiego (korzyściach, stratach), ale upamiętnienie ofiar jest poza dyskusją. Zwłaszcza, że to my mieliśmy rację. Strategiczną, długofalową, wybiegającą daleko w przyszłość, co dziś dopiero widać. Czymże mogą pochwalić się "cywilizowani" Niemcy? Barbarzyńską dewastacją potencjału Europy? Nazizm i tak by przegrał, tak jak przegrał komunizm.    

W Stalagu Luft 3 barak nr 107 był obsadzony przez Polaków. Publikacje w miarę zgodnie oceniają, że Polaków w obozie było ok. setki. M. Wyszkowski występuje na fotografiach u T. Sojki (str. 81 - "Święta Bożego Narodzenia w stalagu") i u R. Szubańskiego. Postaram się zapoznać z jego relacją.    

..    

Twój komentarz:
Zdjęcie
    Powrót do tematówPowrót do wątku