Poszukiwany, poszukiwana

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Uwaga! Dopisanie nowego wątku czy też tematu będzie skutkowało ujawnieniem Twojego IP.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody proszę zrezygnuj już teraz.
Dodanie wątku przez Ciebie będzie jednoznaczne ze zgodą na ujawnienie Twojego IP.
Imię i nazwisko
OdpowiedĽ MAKSYMILIAN CIEŚLIK (2008-03-03, 03:03)
Dominik Barabasz
Wg zebranych przeze mnie informacji samolot Wellington z dywizjonu 300 pilotowany przez F/Sgt Kleinschmid, którym leciał m.in. Maksymilian Cieślik został 29.6.1943 o godzinie 2:22 przechwycony (około 9 km na połnocny zachód od miasta Leuven w Belgii) na wysokości 4 900 metrów a następnie zestrzelony przez Messerschmitta Bf 110 pilotowanego przez asa niemieckich myśliwców nocnych Oblt. Paula Kornera z jednostki 1./NJG 3, stacjonującej na lotnisku Vechta.( był to jego 7 zestrzelony samolot, łącznie zestrzelił w czasie wojny 59 samolotów w 272 misjach) odsyłam do strony http://www.luftwaffe.cz/zorner.html    

Panie Dariuszu, zauważyłem pewien błąd. Rzeczywiście w czerwcu 1943 o godz.01.42 Fw.Hobusch [ 4/NJG2 ] zameldował zestrzelenie Wellingtona ale nie jak Pan napisał 28/29. VI. lecz z nocy 27/28. VI. ( wg list Luftwaffe)    
Pozdrawiam    

Dominik Barabasz    

Twój komentarz:
Zdjęcie
    Powrót do tematówPowrót do wątku