miłośników polskiego lotnictwa

.: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :: Forum dyskusyjne :.
Uwaga! Dopisanie nowego wątku czy też tematu będzie skutkowało ujawnieniem Twojego IP.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody proszę zrezygnuj już teraz.
Dodanie wątku przez Ciebie będzie jednoznaczne ze zgodą na ujawnienie Twojego IP.
Imię i nazwisko
OdpowiedĽ Zagadkowa mogila (2007-06-16, 22:12)
jerzy masłowski
Stanisław Jankowski pochowany w Matczu w końcu września 1939 roku miedzy innymi przez mojego dziadka Antoniego Oluchę na miejscowym cmentarzu wojennym ( z pierwszej wojny i z wojny z bolszewikami) według relacji dziadka został wyłowiony z bugu w samej bieliźnie, Na szyi miał nieśmiertelnik z nazwiskiem , skrótem kat. i nazwą miejscowości (jak dobrze pamiętam Ostrów Mazowiecka? - mam gdzieś w domu spisane dane, bo nieśmiertelnik był zawsze przybijany do krzyża. Jako uczniowie SP w Matczu w latach 60 XX wieku wykonywaliśmy na groby krzyże z brzozy. Winien być dalej na krzyżu - kilka lat temu go widziałem. O tym, że to lotnik mówili miejscowi prawosławni, którzy w tajemnicy przekazywali tez zaufanym Polakom, że został on zamordowany przez prawosławnych mieszkańców Korytnicy - miasteczko gminne po drugiej stronie Bugu i wrzucony do rzeki. Wyłowiono ciało w Matczu i pochowano na cmentarzu. Tyle relacji Dziadka.
Twój komentarz:
Zdjęcie
    Powrót do tematówPowrót do wątku